Don Binnendijk | Individuele ontwikkeling
19946
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19946,none,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,content_with_no_min_height,select-theme-ver-3.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Individuele ontwikkeling

Individuele trajecten starten altijd met een vrijblijvende en kosteloze intake inclusief offerte. Op basis van de offerte maakt u de keuze.

Als u besluit niet verder te gaan zijn er geen kosten voor u.

Leiderschap in organisatieverband en/of in je eigen leven:

 • je fundamentele potenties (verder) wakker maken: leven waar wil je voor wilt staan (transformationele leiderschap coaching)
 • je visie voorleven en uitspreiden naar je omgeving (strategisch, tactisch en operationeel)
 • Sturing geven aan samenwerkingsprocessen en nemen van verantwoordelijkheid, aan het aangaan en benutten van conflicten (transformationeel leiding geven)
 • Op hoofdzaken c.q. processen sturen; goed weten te begrenzen; goed weten wat de eigen en andermans verantwoordelijkheden zijn, besluiten nemen

 

Meer begrip voor anderen: begin in jezelf

 • Door zelfinzicht meer ruimte (geduld) voor de ander
 • Integreren van oude diepere (levens) thema’s waardoor meer rust en innerlijke vrede kan groeien (transformationele coaching)
 • Inzicht in je eigen gewoontepatronen en deze adequaat weten te hanteren
 • Werken aan (non) verbale communicatie; assertiviteit; hoofd- en bijzaken scheiden; en meer.

 

On the Job coaching

 • Aanvulling op de individuele coaching.

Op verzoek kan ik aanschuiven bij reguliere (werk) situaties waar voor jou een uitdaging ligt (bijv. een conflictsituatie, besluiten nemen, voorzitterschap etc). Ik zie je dan live functioneren in je eigen omgeving. Dit is heel waardevol en effectief.

Vooraf hebben we afgesproken waar je feedback op wilt en wat je van mij als coach verwacht. In een individueel gesprek achteraf wordt de feedback besproken en gekoppeld aan feedforward.

 

Referenties op verzoek

Meer Info?

Fundamenteel mens-zijn: vertrekpunt individuele coaching

In de individuele coaching is dit de basis van waaruit ik werk. Of het nu gaat over leiderschap, het zichtbaar maken van je authenticiteit, werken aan assertiviteit en andere concrete zaken, hoe meer je in contact raakt met je eigen fundamentele mens-zijn, met je fundamentele potenties, hoe meer ruimte en vertrouwen zal groeien.

 

Wat wordt bedoeld met fundamenteel mens-zijn?

Wereldwijd zijn er inzichten over een basale menselijke natuur[i]. Hoewel de naamgevingen verschillen, verwijzen ze naar een menselijke natuur waarin alle potenties aanwezig zijn, fundamenteel mens-zijn. Stephan Covey[ii] benoemt deze als principiële paradigma’s. Deze zijn terug te vinden in elke invloedrijke godsdienst of levensovertuiging, denk aan o.a. billijkheid, integriteit, vertrouwen, eerlijkheid, menselijke waardigheid, in verbinding zijn met anderen. Paul Verhaeghe[iii] voegt een krachtige dynamiek toe die altijd tussen mensen speelt. Hij beschrijft een uitwisselingsrelatie die leidt tot een continue ‘dans’ tussen twee polen: onafhankelijk willen zijn (eigenbelang) en de behoefte aan verbinding met anderen.

Zelfinzicht

Jezelf kennen, is het begin van alle wijsheid, aldus Aristoteles. Hij wees hiermee op innerlijke synchroniciteit: de mens in verbinding met hoofd, hart en buik. Dan ontstaat ontspanning en kan de mens leven met een heldere geest – vrij van angsten – vanuit het hart en innerlijk vertrouwen.

Meer fundamenteel mens-zijn door meer synchroniciteit tussen Intelligence- , Emotional-, Physical- & Spiritual Quotient[iv]. Welzijn en geluksbeleving[v] nemen toe. Dit impliceert dat een mens kan groeien in fundamenteel mens-zijn, maar dit blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

 

Altijd treden er vervormingen op; leven is dealen met allerlei uitdagingen en gebeurtenissen, inclusief je eigen binnenwereld. Geregeld wordt je geconfronteerd met een werkelijkheid die (helemaal) niet bij je wenselijkheid past v.v.. De ene persoon gaat daar weer anders mee om dan de ander. Echter voor de meeste mensen geldt, hoe meer vervormingen – hoe meer innerlijke dilemma’s en spanningen ontstaan. Deze kunnen voor (diepe) onvrede en onbalans zorgen in jezelf, en daardoor ook tussen jou en anderen. Dat heeft linksom of rechtsom impact op je leven, privé en/of werk.

Meer Info?

[i]

 • Jung, C. G. (1935). De banden tussen het ik en het onbewuste. Den Haag: Servire;
 • Trungpa, C. (1984). The sacred path of the warrior. Boulder (CO): Shambala;
 • Wit, H., de (2009). Het open veld van de ervaring: De Boeddha over inzicht, compassie en levensgeluk. Utrecht: Ten Have;
 • Lalou, F. (2015). Reinventing organizations. Leuven: Lannoo Campus;
 • Miphan, S. (2015). Je geest als bondgenoot: Een weg naar innerlijke vrede en een open geest. Cothen: Felix;
 • Wit, H., de (2009). Het open veld van de ervaring: De Boeddha over inzicht, compassie en levensgeluk. Utrecht: Ten Have;

 

[ii] Covey, S. R. (2013). The 8th habit: From effectiveness to greatness. Simon and Schuster;

 

[iii] Verhaeghe, P., (2012) Identiteit (6e druk). De Bezige Bij, Amsterdam;

[iv]

 • Zohar, D., & Marshall, I. (2004). Spiritual capital: Wealth we can live by. Berrett-Koehler Publishers;
 • Goleman, D., Boyatzis, R. E., & McKee, A. (2013). Primal leadership: Unleashing the power of emotional intelligence. Harvard Business Press;

 

[v] Bohlmeijer, E., Trompetter, H., Schotanus-Dijkstra, M., & Drossaert, S. (2015). Compassie als motor van geluk. Tijdschrift voor Positieve Psychologie, 1(1), 36-44;

error: Content is beschermd!